Mire figyeljünk egy asztali számítógép összeállításánál?


Az előző cikkünkben megnéztük az alapokat egy laptop vásárlásához. Most nézzük meg alkatrészenként, hogy mire kell figyelni, ha mi magunk válogatjuk össze az asztali gépünk összetevőit, mert rengeteg buktatója lehet, ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak.


Alaplap

Ez az egyik olyan alkatrész, ami nélkül nem működik egyetlen számítógép sem. Az alaplap biztosítja az áramkörök közötti kommunikációt, és a rajta található csatlakozók révén modulárisan bővíthetővé teszi a számítógépet. Az első, és az egyik legfontosabb, a mérete. Figyelnünk kell rá ugyanis, hogy beleférjen a gépházba. Manapság 4 féle szabványméretet különböztetünk meg, ezek növekvő sorrendben a következők: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX. Továbbá a processzor foglalatra is oda kell figyelni, hogy a kívánt CPU befogadására alkalmas legyen, illetve arra is, hogy az alaplap chipsetje támogassa az adott processzort, ezt mindig a gyártó oldalán tudjuk ellenőrizni, hogy milyen chipset támogatja az adott processzort.


Processzor

Ez a gépünk központi feldolgozó egysége, a PC-k “motorja”. Itt különösen fontos, hogy eldöntsük, mire szeretnénk a gépünket használni. Alapszintű használatra elegendő 2-4 fizikai maggal rendelkező processzor, komolyabb számítási feladatokra 6 mag felett érdemes nézelődni, ha pedig igazán nagy számításokat szeretnénk végeztetni gépünkkel, akkor a HEDT (High-End Desktop) kategóriában is érdemes szétnézni, a több mag és a nagyobb Cache miatt.


CPU hűtő

Az első és egyben a legfontosabb, amivel tisztában kell, hogy legyünk, az pedig a processzorunk TDP-je (Thermal Design Power), amit a gyártó mindig megad, azonban vegyük figyelembe, hogy alap órajelen értendők ezek az értékek, körülbelül 0,9 V feszültséggel, ennek emelkedésével arányosan a TDP is növekedni fog. Azt is el kell döntenünk, hogy lég- vagy vízhűtést szeretnénk. A torony léghűtők közül a csúcs 250-270W TDP között mozog, az AIO (All-In-One) vízhűtésnél körülbelül 300-330W TDP ez az érték, de csak a 360mm széles radiátorral és 3 db ventilátorral szereltekre igaz, ezek alatt csökken az elvezethető TDP. Az egyedi vízhűtéses rendszerek (Custom Water Cooling System) akár 600-700W TDP elvezetésére is képesek, de ez már csak azoknak a felhasználóknak szükséges, akik nagyon nagy teljesítményű processzort szeretnének igen magas feszültségen (1,3 V felett) használni. Mindezek mellett a ház kiválasztásánál is oda kell figyelni, hogy támogat-e a házunk vízhűtést és mekkora radiátorral, léghűtőknél pedig a torony magasságát kell szem előtt tartani.


Memória

Először is nézzük meg a kívánt alaplap adatait, hogy milyen típusú, és mekkora órajelű memóriákat támogat. A RAM slotok számát is ellenőriznünk kell. Ha ezekkel készen vagyunk, akkor már csak a kapacitását kell kiválasztanunk. A 8 GB ajánlott, és általános használatra elegendő, egyéb, komolyabb memória méretet igénylő munkák esetén 16 GB vagy afölött érdemes válogatni.


Videókártya

Ha nem játszunk számítógépes játékot, akkor elegendő a processzorba integrált GPU is (Az Intel processzorok esetében az F jelzésű CPU-k nem, AMD esetében pedig csak a G jelzésű processzorok rendelkeznek beépített VGA-val). Amennyiben nagyon ritkán, kis gépigényű játékokkal játszunk, akkor a low-end kategóriában nézzünk szét. Ha gyakran, de kis gépigényűekkel, akkor mainstream kategória a miénk, ha pedig nagyon sokat jó minőségben, akár már profiként, akkor a High-end és az Enthusiast kategóriából szemezgethetünk. Azt se felejtsük el, hogy a gépházba is bele kell férnie, illetve nagyon figyeljünk arra, hogy ne legyen óriási különbség a CPU és a GPU teljesítménye között (CPU - GPU Bound), mert az kellemetlenséget okozhat, pl.: képszaggatás stb.


Tápegység

A legnagyobb áramigénye mindig a videókártyának van - ezt jól jegyezzük meg. A legjobban akkor járunk, ha összeadjuk a gépünk összes komponensének a fogyasztását, és erre rádobunk még 80-100W-ot, akkor garantáltan elegendő teljesítményünk lesz a számítógép teljes élettartamára. A jó minőségű, megbízható gyártótól származó tápegység nagyon fontos, jelentős károkat is okozhat egy rosszul megépített tápegység. Praktikus, ha modulárisat (szabadon kábelezhető, nincs olyan kimeneti kábel, ami fixre bele van rögzítve) választunk, ezáltal a szerelhetőséget tesszük könnyebbé, és a designt letisztultabbá.


Háttértár

Amennyiben az alaplap támogatja, egy M.2 NVME ssd mindenképp remek választás. Ez, ha megfelelő kapacitással vásároljuk, önmagában elegendő, de adataink tárolására használhatunk mellé merevlemezt is, aki pedig tényleg nagyon sok programot használ, tehet bele SATA ssd-t is a programoknak az előbbi 2 mellé, mert a HDD-re nem praktikus programot telepíteni. A gyorsaságuk csökkenő sorrendben: M.2 NVME ssd, SATA ssd, SSHD, HDD.


Számítógépház

Fontos, hogy az alkatrészeink méretéhez igazítsuk a ház méretét. Az alaplap és processzor hűtésének típusa és mérete a legfontosabb, de egyéb kényelmi praktikum is van, például a kábelcsatornák száma, modularitás és az előlapi portok mennyisége. Érdemes megnézni, hogy hány merevlemez és ssd tárolóra van szükségünk, illetve ventilátorokat is érdemes beszerezni, amelyikben nincs beépítve, akár 3-4 db-ot is.