Hogyan válasszunk laptopot?
Tény, hogy a digitalizáció nagy mértékben változtatja meg a mindennapjainkat. Ahhoz, hogy élvezni tudjuk számos embernek ez adja a munkát is, sőt, a legtöbb helyen szükséges a számítógép használata, mindenkinek kell egy megfelelő eszköz. Ebben a részben megnézzük a legfontosabb tényezőket, amikre egy laptop vásárlásnál érdemes odafigyelni.


Az első, és egyben a legfontosabb kérdés az az, hogy mire szeretnénk elsődlegesen használni: munkára, játékra, vagy csak böngészésre. Munka esetében több eshetőség is szóba jöhet. Amennyiben csak irodai munkára (szövegszerkesztés, táblázatkezelés stb.) szeretnénk laptopunkat használni, abban az esetben elegendő egy sima, kisebb teljesítményű gép is. Ha viszont komolyabb feladatokkal is gyakran meg kell birkóznunk, akkor érdemes megnézni, hogy a munkánk a gép melyik alkatrészét/alkatrészeit használja ki jobban, például a videószerkesztők inkább processzor és memória használók, míg a grafikai programok a videókártyára tartanak igényt jobban, az előbbiekre azonban minden esetben érdemes figyelni. Játékok esetében a videókártya a legfontosabb, amire figyelnünk kell, ugyanis játszani csak dedikált vga-val (abból is minimum a középkategóriásokkal) lehet élvezhetően.

Mindenképpen beszélnünk kell a kijelző méretéről is. Ha sokat hordozzuk a laptopunkat, akkor érdemes 14”-ig bezárólag választani, efölött azoknak érdemes nézelődni, akik laptopot szeretnének asztali számítógép helyett, és csak ritkán viszik el otthonról. Hordozásra szánt gépeknél az akkumulátor üzemidejét is figyelni kell. Itt jegyezzük meg még, hogy a gamer laptopok nem valók hordozásra, mert a dedikált videókártya áramigénye elég magas, így aki a hordozhatóságot tartja a legfontosabbna, annak érdemes integrált GPU-val rendelkező gépet választani. Memória tekintetben manapság 8-16 GB az arany középút.


Érdemes gondolkozni a meetingek gyakoriságán és mennyiségén is. Tudni kell, hogy nem mindegyik laptop rendelkezik beépített webkamerával, ez különösen a gamer gépeknél igaz. Ha heti vagy napi rendszerességgel folytatunk videóhívást, érdemes lehet egy minimum 720 p felbontású kamerával rendelkező eszközre beruháznunk.


Nem mehetünk el szó nélkül a meghajtók mellett sem. Manapság háromféle meghajtó típust használunk leggyakrabban: SSD, HDD, és SSHD. Az SSD a legjobb választás, ha gyors rendszert szeretnénk magunknak. Merevlemez vásárlása SSD mellé javasolt inkább, rendszermeghajtó tekintetben ma már elavultnak számít, azonban adataink tárolására a mai napig kiváló, azért is, mert egy merevlemezt sokkal többször lehet felülírni, mint egy SSD-t, bár a mai, modern technikának köszönhetően ezt a különbséget az átlagfelhasználók nem veszik észre, manapság az SSD-k is több millió/milliárd írást kibírnak. Az SSD nem tartalmaz forgó alkatrészt, ezért a meghibásodás esélye kisebb, ezenkívül hangtalan. Az SSHD ezek kombinációja (Solid State Hybrid Drive). Eredetileg a merevlemezek gyorsítására fejlesztették, ki. Működését tekintve a benne lévő szilárdtest meghajtó a kisebb kapacitású, ami a felhasználó által leggyakrabban használt adatokat tárolja, a merevlemez pedig a nagy kapacitást teszi lehetővé. Sokáig vékony ultrabookokba is szerelték, azonban mióta elérhető áron kapni jó minőségű, nagyobb kapacitású SSD-t, azóta használata jelentősen mérséklődött, a gyártási tendeciája is csökkent, mivel az SSD-HDD kombinált használata sokkal stabilabb, biztonságosabb adattárolást tesz lehetővé, de önmagában egy nagy kapacitású SSD-vel sem fogunk rosszul járni.


Nem hagyhatjuk ki a portokat sem, USB csatlakozóból érdemes legalább 2-vel rendelkezni, jól jöhet még egy Type-C, és felhasználástól függően egy HDMI és egy RJ-45 csatlakozó is, utóbbinál érdemes lehet figyelni, hogy az Ethernetet vezérlő hálózati kártya alkalmas legyen akár Gigabit sebességű internet kezelésére is.