Karácsonyra jegesmedvét
Tippek egy zöld karácsonyhoz


Az adventi időszakban nagy bátorságra van szükség ahhoz, hogy valaki bemerészkedjen az Auchanba. Elborítanak a különböző ajándékötletek, mindenhol ünnepi dekoráció, ide-oda rohangáló emberek - de hova tűnnek el ezek a cuccok később?


Tipp: ne csomagold be! (És ha amúgy sincs rá szükséged, akkor talán ne is vedd meg...)


Az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint egy karácsonyi szezonban 125 000 tonna műanyag csomagolás kerül a kukákba. Nagy részük aztán a tengerekben végzi. Hasonló sorsra jutnak az ünnepi, rudolfos, mikulásos pulcsik. Nemcsak a környezetet szennyezik, és juttatnak mikroműanyagok minden mosáskor a vízbe, de eleve rossz munkakörülmények között foglalkoztatott munkások készítik őket.

Tipp: tudatos vásárlás


Már az is sokat számít, ha kevesebb állati eredetű élelmiszert veszünk, és az Afrikából importált szőlő helyett beérjük magyar gyümölcsökkel is. Érdemes figyelni a környezetbarát vagy Fair Trade jelölésekre is, hogy a vásárlással a lehető legkevesebb kárt okozzuk.

Tipp: adakozz!

A tárgyi ajándékok mellett adhatsz tanfolyamokat, jegyeket. De örökbe fogadhatsz karácsonyfát vagy jegesmedvét is a WWF (World Wide Fund for Nature/Természetvédelmi Világalap) szervezésében.