A Föld Napja„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” - így szól a Föld Napja mottója, amit április 22-én tartunk. Elég provokatív kérdés, és a legijesztőbb, hogy válaszként a mindenki jut először eszembe. Mert olyan sokan vagyunk, majd megcsinálja más, és te igazán nem tehetsz arról, hogy Amazóniában kivágják a szegény majmocskák alól a fákat.

Aztán van pár film, amik gyakran rémisztőbbek, mint a disztópiák - egyszerre mutatják be, mennyire nem magától értetődő a természet, ami (egyelőre) körülvesz minket.


Egy élet a bolygónkon - David Attenborough

Netflix

Sir David Attenborough a világ legnépszerűbb természetfilmese. 95 éves, és élete során körbeutazta a Földet. Ebben a filmben nem csak saját, de a bolygó történetét is elmeséli. Egyébként A mi bolygónk című sorozat bármelyik része is szuper választás, ha éppen nagyon elvágyódunk otthonról.

Az elképesztő - és tényleg az, a Netflix ehhez nagyon ért:) - felvételek mellett jönnek a szívszorító jelenetek. Ha a film első részéhez nincs is türelmed, a másodikra mindenképp szánj egy kis időt.

A víz jövője - Megoldások a vízválságra (Brave Blue World) - Tim Neeves

Netflix

Ez a film már akkor is megéri, ha épp kedvünk támadt Matt Damon vagy Liam Neeson hangját hallgatni. A téma a víz; hogyan, milyen eszközökkel érjük el, hogy mindenki tiszta vízhez jusson? És hogy mennyire fontos? A WWF becslése szerint 2025-re a világ népességének kétharmada vízhiánnyal szembesülhet. 2025 pedig egyáltalán nincs messze.


Özönvíz előtt

Ha már hírességeknél tartunk, érdekes lehet belenézni ebbe a dokumentumfilmbe is. Leonardo DiCaprio meginterjúvolja például Barack Obamát, Bill Clintont és Ferenc pápát, hogy olyan sokat ismételt kérdésekre találjon választ, mint például hogyan lehetne mérsékelni a klímaváltozást.


+1 - Wall-E

Egy szeméttel elárasztott bolygó, a képernyőjükre tapadt, elkényelmesedett emberek, egy szerelmes robot és egy picike zöld növény. A remény hal meg utoljára, ugyebár:)