Perle könyveTimothée de Fombell napjaink egyik legsikeresebb francia ifjúsági szerzője. Ismertté az Ágról szakadt Tóbiás és a Vango - A hazátlan herceg című regényei tették.

A történet egyszerre több idősíkban, helyszínen és világban játszódik. Iliant, a trónról lemondott herceget száműzik egy olyan világba, ahol sem a mesékben, sem a tündérekben nem hisznek. Egy fiú hatalmas fényképezővel a nyakában vércseppeket követ a sötétedő erdőben, amikor egy öreg úr kunyhójába botlik. A házban több az utazóláda, mint a szabad hely. A bőröndök tele vannak emlékekkel, és mintha valami csodálatos, láthatatlan lény vigyázna az öreg otthonára. Iliant a párizsi Perle Édességház előtt látjuk viszont újra. Innentől mályvacukrot árul, és új életet kezd Joshua Perle néven. Később háborús hőssé lesz. Eközben (vagy korábban, esetleg később) egy fiú szalad felfelé a patak mentén, mikor meglátja a tündérlányt, Oliat. Valami felfoghatatlan, leírhatatlan kötél feszül kettőjük között. Perle ereklyevadászatra indul, bejárja a világot, csak hogy jeleket kereshessen rég nem látott otthonáról. Vajon rátalál régi szerelmére? Van út vissza a tündérvilágba?

A regény első mondata: Ugyan ki gondolta volna, hogy nemrég még tündér volt? A regény fő kérdései: Vajon valóság-e képzeletünk szüleménye? Hol van a határ a mesevilág és az emberek világa között?

A mű ugyan tele van csodákkal, de ez nem tízéveseknek szóló mesekönyv. Eleinte bonyolultan indul izgalmas megoldásokkal, de a végére minden összeáll. A kitartás, a hűség nagy szerepet kap a regényben. Vajon milyen próbákat tud kiállni a szerelem? Erre is megkaphatjuk a választ. A könyv megérint, a történet kitágít, de a szívet összeszorítja.

Egy tanács: Engedd el a valóságot!