Anime ajánlóKuroko no basuke


avagy a kosarasok viadala

A Teiko alsó-középiskola kosárlabda klubja. Egy hihetetlenül erős csapat több, mint 100 taggal és három egymást követő bajnoksági győzelemmel. De még a csodálatos eredmények között is, volt egy öt zseniből álló nemzedék, akiket úgy ismertek, mint a „Csodák Generációját”. Szárnyra kelt azonban egy furcsa szóbeszéd a Csodák Generációjával kapcsolatban. Bár senki nem ismeri, nincs rajta egy meccs felvételén sem, volt még egy tag, akit az öt zseni elismert. Ő volt a rejtélyes „hatodik ember”.

Egy újabb tanév köszönt a Seirin Felső-Középiskolára. Hullanak a cseresznyevirág szirmai, és a klubok megkezdik vérre menő küzdelmüket az új diákok becserkészésére. Így tesz többek között a kosárlabda csapat is, akik e tanévre hatalmas célokat tűztek ki maguknak; meg akarják nyerni az „Iskolák Közöttit” és a „Téli Kupát” a középiskolás kosarasok két legrangosabb versenyét.

Esélyeiket ugyan nagyban rontja, hogy a Csodák Generációjaként ismert öt fiatal éppen ebben az évben kezdi meg felső-középiskolai tanulmányait, de szerencséjükre két ígéretes újonc is jelentkezett a klubba. Az egyikük Kagami Taiga, aki Amerikában ismerkedett meg a sporttal, majd évekkel később már gyakorlott, tehetséges, de kissé vad játékosként tért vissza Japánba. A másik fiú Kuroko Tetsuya, egy csendes, látszólag jelentéktelen újonc, aki fizikuma alapján egészen biztosan nem a kosárcsapatba való, ám egy bizonyos „rejtett képessége” Kagami méltó társává teszi. Ők ketten bár személyiségileg teljesen különböznek, összeköti őket egy egymásnak tett eskü, miszerint legyőzik a Csodák Generációját és Japán legjobbjává teszik a csapatukat.

Így indul a Seirin kosarasainak izgalmas és csodálatos harca a győzelemért. Céljuk eléréséhez sok akadályt kell legyőzniük; elveszített meccsek, múltbéli sérelmek, megtört barátságok, a saját fizikai korlátjaik… Egyes részeknél izgalommal vegyes félelemmel figyeli az ember a kedvenc szereplőjét, ahogy küzd a legnagyobb ellenfelével, mintha az élete múlna rajta. Máskor egy kósza könnycsepp bújik meg a szem sarkában egy nehezebb győzelem, egy kibékülés, egy érzelmes pillanat után. Azt hiszem, pont az a tény, hogy nem minden nehézséget képesek a legelső próbálkozásra legyőzni, hogy a csapatnak küzdenie kell minden sikerért, amit elér, teszi ezt az animét- az összes természetfelettinek tűnő „kosaras skill” ellenére- valósághűvé.

Ha pedig mindez nem lenne elég egy jó kis szórakoztató történethez, meg kell említenem a humort, ami minden meccsbe, edzésbe, és lelkizésbe bele van szőve. A komikus helyzetek, szóviccek, és az ökörködés, amit a karakterek a saját szórakoztatásukra lenyomnak, végtelenül kellemes, barátságos hangulatot adnak az animének.

Ha úgy érzitek, nem bírjátok a suliba visszatérés okozta stresszt, egyszerűen semmi kedvetek tanulni, vagy csak szimplán szeretitek az izgi, vicces sportaniméket, pillantsatok bele a Kuroko no basuke-be. Garantáltan megjön majd a kedvetek a mozgáshoz!

  • Vígjáték: 10/10 (Őszintén, ritkán nevetek annyit bármilyen sorozaton, mint a Kuroko no basuke-n)

  • Akció: 8/10 (Talán nem egy Naruto, vagy Bleach, de tény, hogy csak úgy pörögnek az események;))

  • Sport: 9/10 (Mint életem első sportaniméjével, eléggé elfogult vagyok a Kuroko no basuke-vel, de el tudom ismerni, az ún. különleges képességeikkel szinte már egy fantasybe is beleférnének)

  • Dráma: 10/10 (A besorolásában alapvetően nem szerepel a dráma, de hát mit tehetnék, annyi itt az érzelem…:D)

  • Slice of life: 9/10 (Suli. Sport. Slice of life.)